Vianoce sú predo dvermi a okrem prvého snehu vám ich pripomenú aj vianočné trhy, ktoré prvých návštevníkov privítali už pred niekoľkými dňami. Decembrové chladné počasie, zasnežené ulice a skorý západ Slnka sú ideálnym spoločníkom k horúcemu punču, varenému vínu, kapustnici a lokšiam s masťou. Ste v Bratislave autom len na skok? Vymeňte punč a medovinu za varený čaj a pečenú klobásu za vegánsku pochúťku. Vianočné trhy sú naozaj pre každého.

Viete, že vianočné trhy nie sú len na bratislavskom Hlavnom námestí? Centrum mesta by ste síce nemali obísť, no po ceste sa môžete zastaviť aj na Staromestských vianočných trhoch na Hviezdoslavovom námestí, Vianočných trhoch v Eurovei, na Duláku, na Bratislavskom hrade alebo v Umelka Pube. Práve tam môžete vyskúšať netradičné vianočné vegánske pochutiny.

Zrejme ste na Vianočných trhoch boli už veľakrát, no trhy v každom meste sú iné. Na tie bratislavské radšej príďte s prázdnym žalúdkom, ktorý vám zaplní lokša, husacina, cigánska pečienka, zemiaková placka a na záver sladká maková štrúdľa. Ak sa chcete len zohriať, varené lokálne víno je to najlepšou medicínou, rovnako ako vianočné punče od výmyslu sveta a medoviny najrôznejších príchutí.

Ak ste doposiaľ hľadali len tradície, je na čase začať experimentovať. Vyskúšajte napríklad hriaty tatranský čaj, námornícky grog alebo takzvaný turbo punč. Trhy nie sú len o jedle ale aj darčekoch pre blízkych. Najbližším môžete kúpiť voňavé sviečky, kožušinové čapice, knihy či ručne vyrobené drevené hračky a šperky.

Tradičné vianočné trhy vo Viedni od roku 1772A

Zunovali vás domáce trhy? Vyraziť za pravou vianočnou atmosférou môžete aj do susednej Viedne, ktorá sa dýcha Vianocami už od novembra. Stačí doraziť do centra a nasledovať svoj čuch a sluch. Vôňa vianočných cukroviniek, punču a pečených mandlí sa vznáša vo vzduchu v celom centre starej Viedne.

Väčšinu stánkov nájdete na Radničnom námestí (Rathausplatz), kde sa vedľa seba rozprestiera až 150 stánkov. Ďalšie stánky sa nachádzajú v centre mesta, kde sa vianočné trhy konajú nepretržite už od roku 1772.

Okrem dobrého jedla a pitia na vás čaká aj obrovské klzisko a pre špeciálne pre deti kolotoč a vláčik v parku. Plynulo sa môžete presunúť na Námestie Márie Terézie (Maria-Theresien-Platz), kde vás čaká ďalších 70 stánkov s tradičnými ručne vyrábanými darčekmi. Atmosféru Vianoc vám viac priblíži gospelová hudba a rakúske spevácke zbory.

Keďže po punči a varenom víne by ste za volant sadať nemali, je tu pre vás HOPIN, ktorého vodiči vás dopravia presne tam, kde to v meste žije. Do Viedne to je len na skok. Vezmite svojho partnera/partnerku, deti, kamarátov či starých rodičov a HOPIN vás dovezie až do centra mesta valčíkov.

Blog vznikol v spolupráci s portálom Kam do mesta.