S príchodom prvej firmy pre tzv. zdieľané jazdenie sa po svete začali objavovať ďalší konkurenti. Jednou z nich sa stala tiež spoločnosť Bolt, ktorá sa rozrastá o ďalšie služby.

Okrem taxi služby sa Bolt zameriava aj na rozvoz jedla a prenájom kolobežiek.

Začalo to v Talline
Za Boltom, pôvodne Taxify, stojí Markus Villig. Keď ho založil mal 19 rokov a snažil sa o spojenie taxíkov v hlavnom meste Estónska. Po roku fungovania expandoval do zahraničia. Aj vďaka veľkým investorom.

Bolt a Slovensko
U nás ho nájdete v šiestich mestách (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava, Žilina).
Funguje cez mobilnú aplikáciu, platiť môžeš kartou alebo aj hotovosťou. V hlavnom meste sa dá vyberať z niekoľkých možností odvozu. Ten najlacnejší je kategória Bolt, nasleduje Comfort, Premium a XL. V ostatných mestách je výber obmedzenejší.

Pevnú cenu za kilometer nehľadaj
A teraz to najdôležitejšie. Ceny. Jasne daný cenník u Boltu nie je. Pracuje s tzv. dynamickým cenníkom. Sadzby sa menia podľa toho, aký je dopyt po jazdách. Ak sú ceny zvýšené, vidíš v aplikácii fialovú šípku smerujúcu hore.
Na sadzby pre každú kategóriu sa môžeš pozrieť tak, že si ju vyberieš a klikneš na ikonu vozidla. Ukáže sa ti ale len celková cena za jazdu, cena za čakanie, storno poplatky, prípadná zľava a počet sedadiel v aute.
Pozor. Aplikácia automaticky po prejdení desiateho kilometra zdvihne cenu za kilometer o 50 %.

Nevýhoda: Príliš dynamický cenník a dlhé jazdy

Bolt sa síce ľahko ovláda cez aplikáciu, to už ale u dobrých taxislužieb berieme ako samozrejmosť. Napríklad taká apka HOPIN taxi ti ukáže cenu jazdy aj bez registrácie. Naviac jej aplikácia neslúži len na objednávanie taxíkov, ale ukazuje aj aktuálne odchody MHD, takže ak chceš, máš možnosť zvoliť si aj cestu bratislavskou mestskou hromadnou dopravou. Táto apka je odporúčaná aj turistom v informačných centrách hlavného mesta.
Aj v HOPIN-e máš možnosť voľby medzi klasikou, viackapacitnými autami či limuzínou. Najväčším problémom zelenej appky je ale cenník. Áno, Bolt vie byť lacný, ale … V Bolte nikde nenájdeš pevné ceny, jedná dynamicky. Takže, keď prší a chcú si všetci objednať taxík, sa ich ceny šplhajú vyššie. Pri jazdách dlhších ako 10 kilometrov dokonca zdvihne cenu za kilometer o 50 %.

Stiahni si slovenskú HOPIN aplikáciu a odvez sa bezpečným taxíkom ešte dnes. Cenu poznáš vopred a platiť môžeš v hotovosti či kartou.