Svet taxíkov rozhodne zmenila spoločnosť Uber. Dala prácu ľuďom, ktorí si chcú len tak privyrobiť.

A tým zároveň spustila rozporuplné reakcie. V žalúdku ležala a leží taxikárom, magistrátom, ale aj ministerstvám.

Za všetkým hľadaj dlhé čakanie

Za spoločnosťou Uber, stoja dvaja podnikatelia. Tí sa v roku 2008 márne snažili v Paríži zohnať taxík. Prvé Uber autá sa objavili v San Franciscu v roku 2010. O rok pozdejšie začali operovať mimo USA, práve v Paríži.
Uber vytvoril alternatívnu taxi službu. Jazdia v nich aj vodiči, ktorí síce nevlastnia taxikársku koncesiu, ale majú vodičský preukaz, voľný čas a chcú si privyrobiť. A práve táto možnosť kriví podnikateľské prostredie. Niektoré krajiny preto činnosť Uberu na ich území zakázali, alebo sa o to snažia.

Žiadna hotovosť!
Uber na Slovensku funguje len v hlavnom meste. Začínal pred piatimi rokmi, po troch rokoch mu ale súd na našom území pozastavil činnosť práve kvôli nesplneniu podmienok pre taxislužby. Nakoniec sa na Slovensko vrátil po roku, s tým, že bude využívať už len licencovaných vodičov.
Uber funguje cez mobilnú aplikáciu a platí sa bezhotovostne kartou, teda žiadna hotovosť.

Nízke ceny ako lákadlo? S háčikmi

Táto ľudová taxislužba sa preslávila najmä nízkymi cenami. Tie najnižšie sú v službe UberX.  Ich ceny začínajú na 0,39 € za jeden prejdený kilometer, minimálna cena jazdného je 2 €. Odhadovanú cenu jazdy si môžeš zistiť už v aplikácii, alebo na ich webových stránkach. Napríklad do Chorvátskeho Grobu ťa zvezie približne za 17, 28 €. Pozor ale, účtujú si aj za každú minútu jazdy, a to 0,07 €, ale v prípade dlhších trás si vyber operátora, ktorý takúto položku v cenníku nemá. Napríklad HOPIN taxi.

Pozor na dlhé jazdy

Uber taxi je síce prvým, ktoré do sveta taxíkov priviedol jednoduché objednávky cez aplikácie v telefónoch, ale na Slovensku je stále len v Bratislave. Taký HOPIN taxi, tiež s vymakanou aplikáciu, funguje vo viacerých slovenských mestách (napríklad Košice, Martin, Prievidza.), takže si z jednej apky objednáš taxi aj v Bratislave aj v iných vybraných mestách.
Aplikácia HOPIN taxi neslúži ale len na objednávanie taxíkov, ale ukazuje aj aktuálne odchody MHD, takže ak chceš, máš možnosť zvoliť si aj cestu mestskou hromadnou dopravou. Táto apka je odporúčaná aj turistom v informačných centrách hlavného mesta.
Aj tu máš možnosť voľby medzi klasikou, viackapacitnými autami či limuzínou. Ak si zvolíš základ, tak si buď istý, že po teba príde minimálne Škoda Superb.
Šoféri HOPIN taxi s tebou preberú možné trasy jazdy. Navigácia, ktorú používajú taxikári Hopinu, využíva údaje z Waze, takže vidia, ktoré ťahy sú voľnejšie a nevyhýbajú sa im.
Po centre mesta ťa kilometer v HOPIN taxi vyjde na 0,40 €, teda o cent menej než s Uberom, neúčtuje si ani 0,07 € za minútu jazdy.

Stiahni si slovenskú HOPIN aplikáciu a odvez sa bezpečným taxíkom ešte dnes. Cenu poznáš vopred a platiť môžeš v hotovosti či kartou.